Tips på efterrätter

Det franska köket bjuder på många spännande desserter, och är man bara på en kort visit kan det vara bra att veta vilka man ska satsa på. Jag kommer därför att lista mina tre absolut bästa efterrätter som vanligtvis finns på menyn i Frankrike, så att du lätt kan hitta något gott som passar dig och det du är sugen på just idag. Flera av dessa går bra att laga i hemmet, inget av det är egentligen särskilt svårt.

Ost och vin

Tips på efterrätter

Om jag bara ska nämna en efterrätt som jag tycker att alla ska prova, så är det den här: en god ost och ett gott, rött, vin. Jag är egentligen mer åt det söta än det salta när det kommer till efterrätter, men här tycker jag att Frankrike toppar alla listor i fantastisk mat. I princip alla ostar och allt vin är supergott. Om du inte vill äta ost och vin till efterrätten, så kan du ju alltid beställa in det som förrätt. Om du vill göra detta hemma rekommenderar jag att du skaffar ordentliga franska varor, och till exempel går till en riktig ostaffär istället för att bara handla på en vanlig mataffär. Fint ska det vara.

Crème brûlée

Tips på efterrätter

Den svåraste rätten att stava till men desto lättare att äta upp. Jag förstår fortfarande inte varför ingen gör detta i Sverige. Det är helt enkelt världens godast dessert – enligt mig – och inte så svår att få till som många tror. Crème brûléen är perfekt avvägd och alldeles lagom i storlek: med sött och lite, lite salt, mild krämighet och krispigt skal ovanpå har den helt enkelt allt en efterrätt behöver ha för att ta sig till den här topplistan.

Petit-choux

Nu undrar du kanske varför jag bara väljer de desserter med krångligast namn? Därför att det är de som är mest genuint franska, så klart. Skämt åsido, så är det de rätter med roligast namn som också är mest folkkära och mest lagade i landet – alltså antagligen också de godaste. En petit-choux är kort och gott en semla, med ljust sött bröd, grädde och bär.