Laga en riktig Boeuf bourguignon

En boeuf bourguignon är en riktigt mustig köttgryta från Frankrike, och är både en av de godaste, mest traditionella och stolt rätterna, samt en av de mest anpassningsbara för den som inte lagat så mycket mat, eller fransk mat, tidigare. Jag ska inte påstå att det är svårt att misslyckas med denna rätt, men det är en av de mer tacksamma att laga med svenska råvaror. Rätten kommer från området Bourgogne i Frankrike, och är en del av den regionala husmanskosten. Det som är så speciellt med boeuf bourguignon är att den tillagas med rött vin, så att köttet blir mört och faller isär lite när det kokas i vinet.

Ingredienser

Det du framför allt behöver när du lagar boeuf bourguignon är tid. Försök inte stressa fram ett resultat, det blir helt enkelt inte gott. Det andra du behöver tänka på är att använda dig av ett gott rött vin. Min regel lyder: om du inte vill bjuda någon på ett vin, ska du heller inte laga mat med det. Detta är något jag märkt att inte så många andra delar, eftersom att vin är lite dyrt och man inte gärna vill slösa det genom att ha det i maten. Men tro mig, det märks. Boeuf bourguignon är dessutom väldigt enkel att göra vegetarisk eller vegansk, så om du har det som matpreferens är det fritt fram att experimentera fram din egen variant, med eller utan ersättning för köttet. Det går väldigt bra att bara laga den med grönsaker också. Vanligtvis görs rätten med morot och potatis, men även andra rotfrukter går bra, så som palsternacka, rotselleri och rödbetor.

Smaka av

En god boeuf bourguignon blir komplett med vitlök, färsk timjan, lagerblad, olika lökar så som silverlök och schalottenlök, en god fond på kalv eller grönsaker. Svamp och persilja är också gott att ha i.