Maten i olika delar av Frankrike

Frankrike är ett stort land med många olika regioner, och alla regioner har sina ostar, kryddor, viner och sätt att laga maten på. Man skulle kunna läsa om detta i en evighet utan att hitta all kunskap som finns på ämnet, men jag ska ändå ge mig på att göra en förenklad förklaring för er som är fullkomliga nybörjare i det franska köket. Det nationella köket innehåller olika grundkomponenter så som bröd, vin och ost. Dessa finns i alla delar av Frankrike då det är saker som nationen historiskt sett varit bra på att producera. Bröd från franska revolutionen, rött eller vitt vin som serveras till nästan all mat, och en riktigt mustig coq au vin är klassiska saker du kan hitta inom det franska nationell köket. Utöver detta finns det flera inriktningar i matkulturen beroende på vart man befinner sig. Jag har valt ut mina favoritregioner för att förklara maten som vanligast förekommer där.

Alsace-Lorraine och östra Frankrike

Maten i olika delar av Frankrike

I forna Alsace-Lorraine, nu bara Alsace, finns många tyska influenser kvar från när Preussen (gamla tyska riket) hade den här regionen innan första världskriget, vilket självklart har påverkat matkulturen en hel del. Här är det vanligare med öl till maten, och varor som surkål är vanligt förekommande här. Man äter mer stabbig mat än i resten av landet – pajer, degiga bröd och liknande – och vita viner förekommer även. Staden champagne är känt för att producera drycken champagne, och även detta är något som tätt kopplas samman med den tyska vinsorten riesling.

Västra delarna av Frankrike

I landets västra delar äter man mycket fisk och skaldjur, på grund av den nära belägenheten till havet. Kanske mest berömt är de franska ostronen, som anses vara en väldigt romantisk rätt och helst ska intas med en citronskiva och vitt vin eller champagne som förrätt till en rödare rätt.

Maten i olika delar av Frankrike

Södra delarna och Baskien

Besöker man de sydvästliga delarna av Frankrike upptäcker man det baskiska köket, då Frankrike angränsar till den spanska regionen Baskien. Detta är en spännande blandning mellan fransk och spansk matlagning, och bjuder på fantastisk kreolmat som kombinerar det absolut bästa av två världar. Här är fisk en vanlig ingrediens, och lite tyngre viner är också vanliga.

Pyrinéerna

Denna lilla region som ligger högt belägen har inte så mycket att komma med, mer än sina bönor. Både vita bönor och haricot verts odlas med framgång här, och detta är en spännande ingrediens i övriga franska kök.