Franska viner jag rekomenderar

Det franska köket levererar inte bara klassiska och fantastiskt goda rätter, de lyckas också ta fram några av världens godaste viner, som de självklart också har i maten. Jag har tagit fram några franska viner jag föredrar att ha i maten eller att dricka till, och har listat dem enligt när de bör drickas. Det man bör tänka på när man köper franska viner är att välja ett vin som passar till just det som det är tänkt att drickas till. Många tänker att franskt vin är bra vin, och det stämmer förvisso oftast, men vinet kommer inte till sin fulla rätt om man inte serverar det till något som hjälper det att lyfta, annars riskerar du att så att säga döda vinet med maten. Ta därför hjälp av personalen när du handlar viner på egen hand, så att du kan få ett vin som passar till precis det du ska ha det till.

Franska viner jag rekomenderar

Ch Malavieille Alliance

Detta röda vin är fruktigt och mastigt och passar bra till rött kött så som vilt, lamm och nöt. I denna kategorin finner då många franska viner, då det är mycket mat som lagas på just de typerna av kött.

Morgon

Det är alltså inte morgon, som i den svenska tiden på dygnet, utan området Villié-Morgon i Frankrike som detta vinets namn härstammar från. Det är ett rött vin som också är framställt med mycket fruktsyra, men som inte är lika fylligt som Ch Malavieille Alliance och därför passar bättre till grönsaksrätter. Servera detta till en lite lättare kötträtt som anka eller kyckling, eller till vegetariskt. Det passar även för den som inte är någon hejare på just tyngre röda viner utan vill ha något lite lättare.

Biecher Riesling Réserve

Detta fruktiga och friska vita vin passar bra till så väl vita fiskar som skaldjur. Allra bäst går det till musslor och räkor. Riesling har tyskt påbrå och är en spännande smak i det franska köket.

Marie d’Alsace

De lite lättare vinerna kommer från de östra delarna av Frankrike som gränsar till Tyskland. Denna vita sällskapsdryck går utmärkt att dricka till desserten eller efter maten.