Hur gör man en perfekt rödvinssås?

Den perfekta rödvinssåsen är en lång historia. Inte bara på spisen men även i mitt eget liv. Det tog mig tre år av experimenterande med olika recept innan jag äntligen lyckades få till en riktigt bra version helt på egen hand. Min franska flickvän hjälpte mig ganska länge, men idag är det jag som är såsmästaren, och mitt recept släpper jag aldrig ifrån mig. Däremot tänker jag dela med mig av lite tips för att hjälpa dig få till en riktigt god rödvinssås.

Sauce bordelaise

Sauce bordelaise, eller rödvinssås, är en stående klassiker i det franska köket, och gör sig väl till alla kötträtter, men med fördel vilt, nöt eller lamm. Även fläsk kan fungera, men kanske inte är att rekommendera. Grönsaker är toppen med rödvinssås, gärna om det är svamp eller rotfrukter, men akta dig för att servera detta till fisk eller skaldjur. Vill du köra fisk kan du med fördel göra en god vitvinssås istället, det blir långt mycket godare.

Ingredienser till rödvinssås

När du gör en rödvinssås ska du tänka att det i princip är en gräddsås, men med rött vin i. Visst ska det vara rejält med vin, men många tänker bort matfettet och det riskerar tyvärr att såsen skär sig och blir fläckig. För att lyckas med den ultimata rödvinssåsen behöver du ett riktigt gott rödvin. Observera att detta ska vara ett vin du ska vilja servera som dryck till en person du verkligen vill imponera på, säg någon du dejtar, din mamma eller valfri annan respektingivande person. Inget billigt vin alltså, utan något med bra kvalitet och mycket smak. Du behöver även en rejäl klick smör, och grädde. Lök, till exempel schalottenlök eller gul lök, gör sig hemma i såsen, liksom en god buljong. Jag föreslår att du använder dig av köttbuljong eller kalvfond, men egentligen går det lika bra med en god grönsaksbuljong. Det viktiga är att den har en fyllig smak. För att kunna reducera såsen behöver du koka på låg värme, och ha i lite vetemjöl i taget. Se till så att det inte blir några klumpar. Smaka av med salt och peppar.